problem with clustering and buffering :(

Steamcast is a stand alone server that combines the features of SHOUTcast and Icecast2 and more to make one mega awesome server.
Post Reply
rossl
Posts: 5
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:57 pm
Location: UK

problem with clustering and buffering :(

Post by rossl »

Hi Forum,

Has anyone else experienced problems with clustering using shoutcast 1.9.8 and steamcast 0.7.5 beta. I have shoutcast as the primary server and steamcast relaying the stream. The problem is the listerners on either server do not register on both YPs.

I was trying to avoid using shoucast altogether but when I was running steamcast for both servers, I had problems when people had connected for over two hours. The sound buffer gradually became shorter until the point that the music started to skip. I do not get this with shoutcast. :(

Any help would be greatly appreciated.

Regards,
Ross

User avatar
Jay
Will work for food (Administrator)
Posts: 2932
Joined: Mon Jan 14, 2002 12:48 am
Location: Next Door
Contact:

Post by Jay »

as far as clustering make sure that when you specify the relay that you do so with an ip and port, no http:// and no other characters.

ex: ServerRelay=127.0.0.1:8000

This will ensure the SHOUTcast YP understands this is what you need to cluster with. Use of any other characters confuses it.

As far as the buffering issues. Please give me as much detail as to the state of the servers, how many listeners were on at the time and how long the server had been running with a source. Also include OS information.
- Jay

rossl
Posts: 5
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:57 pm
Location: UK

Post by rossl »

Thanks for your response Jay. I'm going to try and switch back to using steamcast only and then troubleshoot the buffer problem with you if it happens again.

I have attached a copy of my steamcast.conf file to the post. Basically what i am trying to acheive is this. I want to run three mounts within steamcast but i want to assign each mount to its own IP address so it lists on shoutcast and steamcast YPs for each mount (this should give me combined listerners in both YPs right?). I assume that the connecting source would always use 87.106.13.126 and the mountname and password to encode even though there is a SourceIP for each mount?

Regards


PortBase=80
MaxUser=450
LogFile=twelveinch.log
MimeFile=mime.types
BanFile=twelveinch.ban
VipFile=twelveinch.vip
ScreenLog=Yes
RealtimeLog=Yes
YPLog=Yes
PidFile=twelveinch.pid
NameLookups=Yes
ShowLastSongs=15
ClientTimeout=500

AdminUser=admin
AdminPass=[removed]



SourceMount=/64
SourceUser=Encoder64
SourcePass=[removed]
SourceUserMax=150
SourcePublicRelays=Yes
SourceIP=87.106.33.129
SourceIsSC=Yes
SourcePublic=Always


SourceMount=/32
SourceUser=Encoder32
SourcePass=[removed]
SourceUserMax=150
SourcePublicRelays=Yes
SourceIP=87.106.33.127
SourceIsSC=Yes
SourcePublic=Always


SourceMount=/128
SourceUser=Encoder128
SourcePass=[removed]
SourceUserMax=150
SourceIsSC=Yes
SourceIP=87.106.33.126
SourcePublicRelays=Yes
SourcePublic=Always


(Have the directory yp bits in but cant post them cause ive not made 3 posts yet on the board :) )

ServIP=87.106.33.126
SrcIP=87.106.33.126
MetaInterval=8192

rossl
Posts: 5
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:57 pm
Location: UK

Post by rossl »

null

rossl
Posts: 5
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:57 pm
Location: UK

Post by rossl »

ah

SrvIP=87.106.33.126 87.106.33.127 87.106.33.129

seems to be working a bit better

:)

User avatar
Jay
Will work for food (Administrator)
Posts: 2932
Joined: Mon Jan 14, 2002 12:48 am
Location: Next Door
Contact:

Post by Jay »

actually I would leave SrvIP set to ANY in this particular configuration.
- Jay

Lane
Posts: 152
Joined: Mon May 09, 2005 4:16 pm

Post by Lane »

gee, I could find this handy for something. Would the mounts on the other IPs show on the public html and xml steamcast serves up for the other IPs? /me hopes they do not.

What I mean is, would 87.106.33.129:80/status.xml (and the html page) only show show mount /64, and not mounts /32 and /128?

Lane
Posts: 152
Joined: Mon May 09, 2005 4:16 pm

Post by Lane »

well, I just tried that. it showed a mount bound to a different ip than the page was requested from.

rossl
Posts: 5
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:57 pm
Location: UK

Post by rossl »

well that sort of worked but i had problems with SAM broadcaster parsing the correct stream title and track info direct to steamcast so i have switched back to shoutcast as master and steamcast as relay.

Still cant get damn clustering to work. It shows up as a cluster on shoutcast YP and if someone joins the steamcast relay listed on the steamcast YP it increments the user count on the shoutcast YP but the steamcast YP does not display the shoutcast listeners...

Any ideas?

My stream info is as follows:

Shoutcast Master:
http://87.106.33.126:80/listen.pls

Steamcast Relay:
http://87.106.33.127:80/128


Below is my steamcast.conf for the relay

PortBase=80
MaxUser=150
LogFile=128.log
MimeFile=mime.types
BanFile=128.ban
VipFile=128.vip
ScreenLog=Yes
RealtimeLog=Yes
YPLog=Yes
PidFile=128.pid
NameLookups=Yes
ShowLastSongs=15
ClientTimeout=500
AdminUser=admin
AdminPass=[removed]
SourceMount=/128.mp3
SourceUser=Encoder128
SourcePass=broadcast128
SourceUserMax=150
SourceIsSC=Yes
SourceRelay=87.106.33.126:80
SourceIsDefault=Yes
SourcePublicRelays=Yes
SourcePublic=Always
Directory=http://www.steamcast.com/sbin/yp.php
Directory=http://dir.xiph.org/cgi-bin/yp-cgi
ServIP=87.106.33.127
SrcIP=87.106.33.127
MetaInterval=8192

User avatar
Jay
Will work for food (Administrator)
Posts: 2932
Joined: Mon Jan 14, 2002 12:48 am
Location: Next Door
Contact:

Post by Jay »

ah yea, shoutcast will only list on the shoutcast yp. Their server is not open to listing on other providers such as steamcast.
- Jay

Post Reply